28 shtator 2007

Dioguardi : Shqiptarët kurr nuk mund të flenë gjumë...

 

Albemigrant :  Presidenti Bush premtoi pavarësi për Kosovën. A mund shqiptarët të "flejnë" tani, apo ndoshta rruga gjerë tek pavarësia e plotë nuk është përmbyllur ende?
 
Z. Dioguardi : Kur vije në pyetje liria, demokracia e vërtetë, dhe mbrojtja e identitetit kombëtar të dikujt që kërcënohet nga fqinjët e vet të cilët kanë treguar vetën si të rrezikshëm, shqiptarët kurrë nuk mund të "flejnë".  Njëri nga themeluesit e shtetit tonë, Thomas Jefferson, njëherë kishte thenë se "cmimi i lirisë është vigjilenca e përjetëshme."  Mendoj se është shumë kuptimplotë dhe e qëlluar që simboli kombëtar i shqiptarëve është shqiponja dykrenare—e kthyer në dy anët, duke shiquar në cdo drejtim—në veri e jug, në lindje e perëndim. Që nga era romake, kur ilirët, paraardhësit tonë shqiptarë, përfundimisht (pas 200 viteve) hynë në forcën marramendëse të legjioneve ushtarake të Romës në shekullin e pare para erës sonë, dhe si të tillë u bënë një pjesë e rendësishme e Mbretërisë Romake (pa lënë anash asnjëherë gjuhën dhe identitetin e tyre kombëtar), shqiptarët gjithëherë me përkushim I kanë rezistuar pushtuesit e tyre. Kush mund t'i harrojë sukseset e Gjergj Kastriotit në shekullin e pesëmbëdhjetë kundër turqëve otomanë?  Edhepse pas vdekjes së tij më 1468, pas së cilës turqit morrëm hov dhe pushtuan Shqipërinë më 1488, mbrojtja e mencur e Kastriotit për 27 vjet kundër ushtrive të sulltanit kishe dobësuar thellësisht Mbretërinë Otomane dhe si pasojë I kishe pamundësuar asaj pushimin e Evropës Perëndimore.  Dhe, kush mund të harrojë Ded Gjo Lulin, Azem Galicën, Ismail Qemalin, Ipeshkv Fan Nolin, Faik Konicën, Sami dhe Naim Frashërin, Nënën Terezë, Adem Jasharin, apo Ramush Haradinajn dhe UCK-në? Këta dhe shumë patriotë tjerë kanë dhënë shembullin që duhet ndjekur nga të gjithë shqiptarët—të involvohen disi për të kompletuar lirinë e popullit shqiptar—vecanërisht tani kur SHBA-te në mënyrë active po përkrahin pavarësinë e Kosovës edhe përkundër makinacioneve gjeopolitike të Rusisë, Serbisë, Greqisë, dhe disa vendeve evropiane.  Ne nuk duam të shohim një shtet të Kosovës të kompremituar nga Evropa që do të ishte një shtet i dështuar, i ndarë në vija etnike sikur Bosnja, që do të arrinte askund, përveq në degradim të mëtutjeshëm ekonomik dhe politik.

Të plotë intervistën mund ta lexoni në këtë adresë ku do të gjeni dhe disa video interesante:
 
Intervistën në anglisht mund ta lexoni në gazetën Illyria që botohet në New York
 
Për çdo koment më kontaktoni në e-mail anuro@albemigrant.com
 
Ajet Nuro
albemigrant.com ... faqja e emigratëve shqiptarë në NET
Ajet Nuro 5850 Papineau, 102
Montreal QC
H2G 3G7
C A N A D A
ajet.nuro@videotron.ca
Want to always have my latest info? Want a signature like this?